Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков сменя Надежда Нейнски в Анкара.  

...
Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков сменя Надежда Нейнски в Анкара.  
Коментари Харесай

Бивш съветник на Борисов сменя Нейнски в Турция, президентът праща свой като посланик в Париж |

П осланикът ни в Париж Ангел Чолаков сменя Надежда Нейнски в Анкара.  

Това излиза наяве от предложение на държавното управление до президента Румен Радев да издаде декрет за промяната. От претекстовете към решението на Министерски съвет излиза наяве, че " от изключителна значимост е обезпечаването на професионално управление на Посолството на Република България в Анкара, с което да бъдат обезпечени нужните предпоставки за по-нататъшното възходящо развиване на двустранните връзки ". Рокадата е по отношение на приключването на мандата на Нейнски като дипломат в Турция. 

За изпращането на Чолаков на мястото на Нейнски се заприказва още през 2018 година, когато името му бе спрягано и.  

Ангел Чолаков е роден на 18 ноември 1975 година в София. Има дълготраен професионален опит в Министерството на външните работи и като началник на дипломатическо посланичество. До септември 2009 година е съветник в дирекция „ Европейски съюз “ в българското министерство на външните работи, след което става външнополитически консултант на министър-председателя (до март 2013 г.). Същата година е назначен за ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Италианската република, какъвто остава до август. От 2013 година е дипломат на Република България във Френската република и Княжество Монако, като от 2016 година е и непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО.

Владее британски, френски, съветски, шведски, италиански и немски език. 

На мястото на Чолаков във Франция отива Николай Милков, заемал посланически постове в Румъния и Канада и общоприет консул в Ню Йорк от 2004 до 2005 година Той бе секретар на президента Румен Радев за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз (2017-2018 г.), по-късно стана секретар на президента по външна политика. На 4 ноември президентът освободи Николай Милков като собствен секретар по външна политика заради прекосяване на дипломата на друго външнополитическо предопределение, оповестиха тогава от  прессекретариата на президента. 

Правителството предлага още президентът да освободи Деяна Костадинова като постоянен представител на Република България в Службата на Организация на обединените нации и други интернационалните организации в Женева и на нейно място да назначи Юрий Борисов Щерк. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР